Στοχοι

Συνδυασμός συμβατικών αισθητήρων, μηχανικής όρασης και προβλεπτικών μοντέλων βλαβών, για την βέλτιστη διαχείριση κινδύνων και την αυξημένη διάρκεια ζωής του παραγωγικού εξοπλισμού, στο Εργοστάσιο του μέλλοντος.

 
decorative image

Επιμέρους στόχοι
του έργου

Οι βιομηχανιες αποτελουν την ραχοκοκαλια της ευρωπαϊκης οικονομιας, και συνεισφερουν σημαντικα στο ΑΕΠ της εθνικης οικονομιας. Η χρηση του PREDICT θα προσφερει σημαντικα οφελη και θα εχει επιπτωσεις σε πολλαπλες διαστασεις.

 
Ελληνικά

1. Αισθητηρες

Διασύνδεση με συμβατικούς αισθητήρες και κάμερες εξαιρετικής ταχύτητας (ultra speed), για συλλογή και επεξεργασία δεδομένων κατάστασης του παραγωγικού εξοπλισμού στο πεδίο, οι οποίοι τροφοδοτούν μοντέλα πρόβλεψης και ανίχνευσης βλαβών σε πραγματικό χρόνο.


2. Machine Learning

Σχεδιασμός μοντέλων μηχανικής μάθησης (Machine Learning) τα οποία προβλέπουν με ακρίβεια τον χρονικό ορίζοντα εμφάνισης βλάβης και τον εκτιμώμενο υπολειπόμενο χρόνο ζωής εξοπλισμού, διαγιγνώσκοντας τρέχοντα ή σε εξέλιξη συμβάντα εμφάνισης βλάβης.


3. Διαχειρηση Ρισκου

Διαχείριση ρίσκου και κινδύνων εμφάνισης βλαβών βάση προτύπου IEC60812, μέσω ανάλυσης του μηχανισμού εμφάνισής τους και προσδιορισμού της κρισιμότητας και των επιπτώσεων τους.


4. DSS

Αυτοματοποιημένη υποστήριξη λήψης αποφάσεων (DSS) για την αξιολόγηση απόδοσης του εξοπλισμού και την ακριβή πρόβλεψη και διάγνωση βλαβών και φθοράς. Θα συνδυαστεί με καινοτόμες στρατηγικές πρόβλεψης, διάγνωσης, πρόληψης, διαχείρισης, διόρθωσης και συγχρονισμού.


5. Συνδεση ERP και MES

Δημιουργία διασυνδέσεων και επικοινωνίας με Συστήματα Διαχείρισης Πόρων (ERP) και Παραγωγής (MES) για τον βέλτιστο συγχρονισμό των εργασιών συντήρησης με τον προγραμματισμό και τις ανάγκες της παραγωγής.


6. Case Study

Αξιολόγηση (α) απόδοσης και αξιοπιστίας, (β) αποδοχής χρηστών και (γ) επιπτώσεων του ολοκληρωμένου συστήματος PREDICT στο επιχειρησιακό περιβάλλον δύο (2) βιομηχανιών: Μύλοι Λούλοι (η μεγαλύτερη εταιρία άλεσης των Βαλκανίων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο) και ΚΕΒΕ (το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο εργοστάσιο κεραμοποιίας στην Ευρώπη).


7. Σχεδιασμος

Δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου και σχεδίου διεθνούς εμπορικής εκμετάλλευσης καθώς και σχεδιασμός και υλοποίηση στρατηγικών διαχείρισης της παραγόμενης καινοτομίας.


8. Πατεντα

Δράσεις ενίσχυσης της παραχθείσας καινοτομίας με προετοιμασία για την υποβολή μίας τουλάχιστον διεθνούς πατέντας.


9. Διαχυση και Επικοινωνια

Διάχυση και επικοινωνία των αποτελεσμάτων του PREDICT στην διεθνή επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.

 
 
 

Βήματα

Η γενικη αρχη σε περιπτωση βλαβης απαιτει τη ληψη πολλων βηματων


 
 
Στόχος του PREDICT είναι η αυξημένη απόδοση κατά τη λειτουργία μέσω μειωμένων ποσοστών αποτυχίας εξοπλισμού, χρόνου διακοπής λόγω επισκευής, απρογραμμάτιστων διακοπών της γραμμής παραγωγής και παράτασης της λειτουργικής διάρκειας ζωής του εξοπλισμού και των εξαρτημάτων.

Η γενική αρχή σε περίπτωση βλάβης απαιτεί τη λήψη πολλών βημάτων:

1. εύρεση της αστοχίας
2. αποσυναρμολόγηση εξοπλισμού προκειμένου να διαγνωστεί η έκταση της βλάβης
3. απόκτηση των εξαρτημάτων σε περίπτωση ολικής βλάβης
4. πραγματοποίηση της διαδικασίας επισκευής
5. επανεκκίνηση του συστήματος
6. πραγματοποίηση δοκιμών

Το PREDICT σίγουρα θα μειώσει όλους αυτούς τους χρόνους, δεδομένου ότι η στρατηγική πρόβλεψης θα προειδοποιήσει εγκαίρως για να αποφευχθεί η συνολική καταστροφή μειώνοντας την κρισιμότητα και τις επιπτώσεις. Η στρατηγική διάγνωσης θα έχει ήδη δείξει πού είναι η αποτυχία, μειώνοντας έτσι το χρόνο ανακάλυψης, καθώς και η στρατηγική διαχείρισης θα έχει παράσχει την κατάσταση του εξαρτήματος για να εξετάσει την χρήσιμη ζωή λειτουργίας που του απομένει. Τέλος, η έγκαιρη ανίχνευση κάθε αποτυχίας και η κρισιμότητά της θα αντιμετωπιστούν μέσω στρατηγικών διόρθωσης και συντονισμού, με την έγκαιρη απόκτηση των αναγκαίων εξαρτημάτων ή την παραγγελία συντήρησης (σε συγχρονισμό με το πρόγραμμα παραγωγής) σε περίπτωση καταστροφικής βλάβης. Το PREDICT θα συνεισφέρει (στρατηγική πρόληψης) στην αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης ή/και στην μείωση της κρισιμότητα της αποτυχίας, συστήνοντας αλλαγές στην παραγωγή (π.χ. μείωση επιδιωκόμενης απόδοσης μηχανής, μεταφορά μερικού όγκου παραγωγής σε άλλη μηχανή ή γραμμή παραγωγής), στις περιπτώσεις που η προγραμματισμένη συντήρηση απέχει πολύ από το προβλεπόμενο περιστατικό βλάβης.